Login
Main menu
Publicat: 21/01/2017

Obama: marxa un estil

“El que s’ha d’aprendre d’una democràcia és qüestió d’actituds i sentiments”. Així ho sentenciaven l’any 1963 dos grans de la ciència política, G. Almond i S. Verba, en un text que defensava la cultura cívica com a garantia de progrés social. I si alguna cosa es pot destacar avui del…
Llegir...
Publicat: 17/10/2016

El paper global de les ciutats

En vigílies de la cimera Hàbitat III de Nacions Unides, que ha d’establir una agenda urbana global per a un desenvolupament sostenible, les principals ciutats del món es reunien la setmana passada a Bogotà (Colòmbia) per acordar una posició comuna del món local. Només fa un mes, en una iniciativa…
Llegir...
Publicat: 12/10/2016

Alcaldes del món

Som capaços d’imaginar una plataforma democràtica global, formada per càrrecs electes pragmàtics i resolutius, orientats a la solució dels problemes més enllà de la seves diferències ideològiques? Doncs això avui ja existeix, i es diu Parlament Mundial d’Alcaldes (GPM, per les seves sigles en anglès). El passat mes de setembre…
Llegir...
Publicat: 18/07/2016

Parlem de corrupció?

Fa uns dies, escorcoll a l’Ajuntament de Lloret. La setmana passada, registres a Tortosa, Vandellòs i fins a una desena de ciutats catalanes i espanyoles. De nou, els mitjans apunten a casos de corrupció amb l’epicentre a les administracions locals. Es tracta de casos prou greus, relacionats amb procediments ja…
Llegir...
Publicat: 24/06/2016

Brexit, Britain dixit

El resultat del referèndum al Regne Unit era una prova de foc per al projecte comú del continent europeu. I les urnes han estat inapel·lables, com sempre ho són en una votació de caràcter plebiscitari. Els britànics han votat marxar, i la decisió és ara vinculant. Cinc valoracions a tenir…
Llegir...
Publicat: 26/05/2016

Innovació als municipis catalans

Les polítiques públiques locals en l’àmbit del desenvolupament econòmic al nostre país han estat variades i amb resultats desiguals al llarg de les darreres dècades. En general, podem dir que s’ha anat passant d’una simple juxtaposició de polítiques d’ocupació i de promoció cap a una visió més integrada amb un catàleg…
Llegir...
Publicat: 29/03/2016

Nous valors, nova política

A la dècada dels anys 80, el sociòleg i polític José María Maravall creava el terme “cinisme democràtic” per definir la cultura política espanyola, en referència al fet que existeix un ampli suport al sistema democràtic però, al mateix temps, es constata també un ampli rebuig a les institucions que…
Llegir...
Publicat: 09/10/2015

CUP determinant

La CUP és segurament el més determinant que li ha passat a la política catalana en els darrers temps. I no tant pel fet que pugui condicionar la investidura del proper President de la Generalitat, sinó sobretot pel que significa de desplaçament del centre del debat polític cap a l’esquerra…
Llegir...
Publicat: 06/09/2015

Els refugiats i la nova política

Sovint quan parlem de “nova política” caiem a la trampa de reduir-ho tot a una qüestió de partits emergents, eleccions primàries o xarxes socials. Bastant lluny d’això, que en tot cas són adaptacions de la política de sempre a la realitat actual, una nova política només té sentit si busca…
Llegir...
Publicat: 06/07/2015

Generació Tsipras

La política canvia bruscament i la diferència entre generacions marca aquests canvis. Grècia n’és un bon exemple. L’any 2011, en el context del segon rescat de Grècia, el llavors president del país, Georgios Papandreu, va convocar un referèndum sobre l’acceptació dels nous trams del pla de rescat. Al cap de…
Llegir...

FacebookTwitterLinkedin