Login
Main menu
Generació Tsipras

Generació Tsipras

La política canvia bruscament i la diferència entre generacions marca aquests canvis. Grècia n’és un bon exemple.

L’any 2011, en el context del segon rescat de Grècia, el llavors president del país, Georgios Papandreu, va convocar un referèndum sobre l’acceptació dels nous trams del pla de rescat. Al cap de tres dies, i davant la por d’un “no” que pogués suposar la sortida de l’euro, el mateix Papandreu va desconvocar la consulta, va anunciar la seva dimissió 72 hores després, i va donar pas a un govern tecnòcrata sense passar per eleccions.

L’any 2015, en el context del tercer rescat de Grècia, ha estat el nou president Alexis Tsipras qui ha convocat un referèndum similar. Amb la diferència que aquest cop sí que s’ha celebrat i amb uns resultats ben contundents: victòria amb 22 punts d’avantatge del “no” a les condicions de la troica.

El fons del referèndum no diferia gaire entre el 2011 i el 2015. Ara bé, la diferència entre generacions és claríssima. Papandreu, de 60 anys aleshores, fill d’una saga política benestant, i pertanyent a un partit tradicional i vinculat al poder, el PASOK. Tsipras, en canvi, 41 anys, enginyer civil de formació, activista estudiantil des de jove, fundador de la nova Syriza, formació d’esquerra alternativa amb només deu anys de vida i que ha connectat amb els anhels de les noves generacions.

Sembla clar que una de les claus de la victòria del no a Grècia ha estat el vot jove. Sens dubte les noves generacions volem ser i estem sent protagonistes dels grans canvis polítics de la nostra època. 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

FacebookTwitterLinkedin