Login
Main menu
Alcaldes del món

Alcaldes del món

Som capaços d’imaginar una plataforma democràtica global, formada per càrrecs electes pragmàtics i resolutius, orientats a la solució dels problemes més enllà de la seves diferències ideològiques? Doncs això avui ja existeix, i es diu Parlament Mundial d’Alcaldes (GPM, per les seves sigles en anglès).

El passat mes de setembre es va constituir a l’Haya (Països Baixos) el Parlament Mundial d’Alcaldes, un organització que va aplegar en la seva sessió inaugural més de 60 alcaldes i alcaldesses dels 5 continents, amb la voluntat de representar i reclamar els drets de les ciutats en un món cada cop més global. Com a membre del grup de recerca Fàbric, hi vaig assistir com a observador oficial, convidat per l’ideòleg i fundador del GPM, el politòleg nord-americà Dr. Benjamin R. Barber.

La constitució d’aquest peculiar Parlament va servir també per reivindicar el dret a una ciutat digna pels seus ciutadans i ciutadanes, fent de la participació local i la governança global un eix central de la democràcia.

Durant les jornades fundacionals del nou Parlament, les ciutats van compartir les seves experiències i bones pràctiques, i van debatre sobre els reptes globals de les migracions, el canvi climàtic i la governança global, de la mà de reconeguts experts internacionals.

L’elecció del lloc fundacional no va ser casual: l’Haya és coneguda com la “ciutat de la pau i la justícia”, seu del Tribunal Internacional dels Drets Humans, l’Organització contra la proliferació d’armes químiques i molts altres organismes internacionals. Tampoc el moment no és casual: avui més que mai les ciutats es veuen amb l’obligació de gestionar molts reptes globals (gestió de refugiats, lluita contra l’escalfament global, terrorisme internacional) sense que els seus respectius Estats els reconeguin les competències necessàries ni els assignin els recursos suficients.

Així, ciutats com Mannheim (Alemanya), Palermo (Itàlia), Delhi (Índia), Ciutat del Cap (Sud-Àfrica), Amman (Jordània) o Seul (Corea) van participar-hi a través dels seus màxims representants institucionals. Altres ciutats hi van assistir a través d’associacions (federació de municipis nord-americans) o van enviar-hi representants especials, com és el cas de París.

En aquesta sessió inaugural, la presència catalana es va fer efectiva a través de la ciutat Sabadell, que es va agrupar amb les poblacions veïnes de Sant Quirze i Barberà per conformar una delegació conjunta. Les ciutats catalanes van comptar amb el suport i la coordinació de Fàbric, que va exercir de nexe entre l’organització internacional i els alcaldes assistents.

En els propers mesos el Parlament Mundial d’Alcaldes començarà a fer sentir la seva veu, la veu de les ciutats del món, a diferents organismes internacionals. No serà fàcil i els reptes són enormes en un món dominat encara pels Estats, però en qualsevol cas, s’ha fet una primera passa que podria ser decisiva per a futures generacions.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

FacebookTwitterLinkedin